Πράσινη Βίβλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: Σύνταξη στα βαθιά γεράματα;

Πράσινη Βίβλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: Σύνταξη στα βαθιά γεράματα;

Το Ινστιτούτο Εργασίας Κύπρου – ΠΕΟ διοργάνωσε στις 21 Μαρτίου 2011 ημερίδα με θέμα την Πράσινη Βίβλο για τα ευρωπαϊκά συνταξιοδοτικά συστήματα.

Το ζήτημα της οργάνωσης των συνταξιοδοτικών συστημάτων, των όρων παροχής συντάξεων και γενικότερα των συστημάτων κοινωνική προστασίας αποτελεί αντικείμενο έντονων πολιτικών και κοινωνικών διεργασιών σ’ όλη την Ευρώπη, σ’ όλο το καπιταλιστικό κόσμο θα έλεγα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε τον περασμένο Ιούλιο προς διαβούλευση την πράσινη βίβλο για επαρκή, βιώσιμα και ασφαλή ευρωπαϊκά συνταξιοδοτικά συστήματα. Η διαβούλευση μέσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς έχει ήδη ολοκληρωθεί, χωρίς ωστόσο να έχει προκύψει ουσιαστική διαφοροποίηση των προτάσεων που περιέχονταν σ’ αυτή. Το επόμενο καλοκαίρι αναμένεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προσχωρήσει στην έκδοση της λευκής βίβλου για τις συντάξεις.
Ημερίδα ΙΝΕΚ-ΠΕΟ «Πράσινη Βίβλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: σύνταξη στα βαθιά γεράματα;»

Με αφετηρία το χιλιοειπωμένο τα τελευταία 25 χρόνια – και σε ένα μεγάλο βαθμό διογκωμένο – επιχείρημα της γήρανσης του πληθυσμού και των ασφυκτικών πιέσεων που δέχονται τα ασφαλιστικά ταμεία λόγω της μείωσης της απασχόλησης ως συνέπεια της οικονομικής κρίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταθέτει με την πράσινη βίβλο προτάσεις, οι οποίες δεν εισαγάγουν κάτι καινούργιο στη συζήτηση. Είναι προτάσεις που κινούνται μέσα στο πλαίσιο του κυρίαρχου ιδεολογικού ρεύματος του νεοφιλελευθερισμού. Πρόκειται για προτάσεις πολιτικής, οι οποίες δοκιμάστηκαν κατ’ επανάληψη την τελευταία 20ετία χωρίς ωστόσο να επιλύσουν τα προβλήματα επάρκειας, βιωσιμότητας και ασφάλειας των συνταξιοδοτικών συστημάτων.

Ποιες είναι οι κύριες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής;
• Παράταση του εργασιακού βίου με την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης
• Εισαγωγή μηχανισμού αυτόματης προσαρμογής της ηλικίας συνταξιοδότησης στο προσδόκιμο ζωής
• Προώθηση ιδιωτικών σχεδίων συμπληρωματικής κοινωνικής ασφάλισης, γεγονός που ανατρέπει το θεμελιώδη χαρακτήρα των ευρωπαϊκών συστημάτων συνταξιοδότησης μετατρέποντας τη δημόσια κοινωνική ευθύνη σε προσωπική ευθύνη του ασφαλισμένου, που στο τέλος της ημέρας σημαίνει εμπορευματοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης

Είναι ξεκάθαρο ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσφέρει ιδεολογική κάλυψη και προσπαθεί να συντονίσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο όλες αυτές τις προσπάθειες που αποσκοπούν στην υποκατάσταση του ευρωπαϊκού υποδείγματος για την κοινωνική ασφάλιση και τη σύνταξη γήρατος: Την παροχή επαρκούς κοινωνικής προστασίας στους εργαζόμενους και επαρκείς και αξιοπρεπείς συντάξεις στους απόμαχους της δουλειάς. Είναι, τέλος ξεκάθαρο ότι καταβάλλεται προσπάθεια πρόκλησης ρήγματος στη διαγενεολογική αλληλεγγύη και στην καθολικότητα των ευρωπαϊκών συνταξιοδοτικών συστημάτων.

Για τους εργαζομένους εδώ στην Κύπρο, αποτελεί ευχάριστό γεγονός, ότι η κυβέρνηση διαφωνεί εντόνως με αυτές τις επιδιώξεις και φροντίζει, όπως μας διαβεβαίωσε στην ημερίδα και η υπουργός εργασίας, να μεταφέρεται αυτή η διαφωνία και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Για να διαβάσετε το άνοιγμα του Παύλου Καλοσυνάτου, Γενικού Διευθυντή ΙΝΕΚ-ΠΕΟ, παρακαλώ πατήστε εδώ.

Για να διαβάσετε την εισήγηση της κ. Ανδρούλλα Καμιναρά, Επικεφαλής Αντιπροσωπείας Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, παρακαλώ πατήστε εδώ.

Για να διαβάσετε την εισήγηση του κ. Σάββα Ρομπόλη, Καθηγητή στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Επιστημονικό Διευθυντή Ινστιτούτου Εργασίας ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ, παρακαλώ πατήστε εδώ.

Για να διαβάσετε την εισήγηση του κ. Γιώργου Τούσα, Ευρωβουλευτής ΚΚΕ, GUE/NGL, παρακαλώ πατήστε εδώ.

Για να διαβάσετε την εισήγηση του κ. Πάμπη Κυρίτση, Γενικού Γραμματέα ΠΕΟ, παρακαλώ πατήστε εδώ.